teuvomoisa

Al-Holin suomalaisia voisi auttaa kriisialueella

Monien oikeustieteilijöiden ja kansalaisjärjestöjen mukaan Al-Holin leirin suomalaiset lapset pitää hakea Suomeen ja he vetoavat erityisesti lasten oikeuksien sopimukseen. Tilanne on sikäli nurinkurinen, että samalla summalla, mikä menisi näiden 33 lapsen hakemiseen leiriltä, voitaisiin auttaa tuhansia lapsia kriisialueilla ja vaikkapa juuri Al-Holin leirillä.

Suomalaisten hakeminen leiriltä maksaisi luultavasti satoja tuhansia euroja. Pelkästään lentoliput 33 lapselle maksavat noin 20 000 € ja tämän lisäksi tarvitaan luultavasti kymmeniä viranomaisia, joille pitää maksaa edestakaiset lennot, päivärahat ja palkat. Lisäksi Suomessa operaation suunnitteluun kuluu rahaa. Kustannuksia siis tulisi luultavasti satoja tuhansia euroja.

Jos lapset haetaan Suomeen, lastenoikeuksien sopimus saattaa velvoittaa tuomaan Suomeen myös lasten vanhemmat. Jos myös aikuiset tuodaan Suomeen, he joutuvat todennäköisesti oikeuteen vastaamaan tekemistään rikoksista. Tästä tulee Suomelle oikeudenkäyntikuluja ja kun heidät vangitaan, vankeinhoidosta tulee vielä kustannuksia 200€ päivässä jokaista vangittua kohden. Lasten hakeminen Suomeen saattaisi lopulta maksaa jopa useita miljoonia.

Rahoilla voisi saada valtavasti enemmän hyvää aikaan, jos ne sen sijaan käytettäisiin hädänalaisten auttamiseen kriisialueilla. Tässä esimerkkinä avustuskustannuksia, jotka ovat Unicefin sivuilta:

Autamme aliravittuja lapsia

15 € - 44 pussia maapähkinätahnaa
20 € - 23 pussia ravitsevaa maitoa
25 € - 1250 pussia vitaminijauhetta

Autamme lapset kouluun

12 € – vihkot ja kynät 30 lapselle

30 € – koulureput 10 lapselle
181 € – täydellinen koulutarvikelaatikko (school-in-a-box) koko luokalle– lukittava metallilaatikko, joka sisältää kyniä, pyyhekumeja, harjoituskirjoja, kirjoituslaattoja, saksia ja reppuja sekä lisäksi opettajalle kyniä, julisteita ja liitutaulutarvikkeet

Torjumme tauteja

5 € – 33 annosta poliorokotetta
10 € – 27 annosta tuhkarokkorokotetta
14 € – kuusi hyttysverkkoa suojaamaan perheitä malariaa vastaan

Autamme hädässä olevia lapsia

5 € – 1 250 vedenpuhdistustablettia, joilla saadaan jopa 5 000 litraa puhdasta vettä.
27 € - Ensiapupakkaus terveyskeskuksiin ja kriisialueille.
37 € - Hätäapupaketti, joka sisältää kuukauden vesi-ja hygieniatarvikkeet koko perheelle. 
1270 € – 42 m² teltta väliaikaiseksi kouluksi tai terveyskeskukseksi katastrofialueella

Samalla summalla, mikä kuluu näiden Al-Holin suomalaisten hakemiseen Suomeen, voitaisiin saada paljon enemmän aikaan viemällä apua paikan päälle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän teuvomoisa kuva
Teuvo Moisa

Minusta näyttää siltä, että tilanne on poliitikkojen käsissä. Uutisissa ei ole ollut mitään virainomaistahoa, joka käsittelisi asiaa. Tiettävästi näitä Isis-naisia vastaan ei ole Suomessa nostettu mitään syytteitä, joten heitä ei sen perusteella tarvitse tänne hakea. Lähinnä tämä lasten oikeuksien sopimus on ollut esillä, mutta sekään ei tiettävästi ole edennyt oikeuslaitokselle asti, joten mitään oikeuden päätöstä lasten hakemisesta ei tiettävästi ole tulossa lähi aikoina. Tämä vaihtoehto 4. näyttää jossain määrin mahdolliselta.

Jarkko Mynttinen

Niin ei sitä asiaa käsittelevää viranomaistahoa ole vielä ilmaantunut, todennäköisesti siksi, että hallitus pelaa aikaa ja pitkää palloa keksiäkseen jonkin kunniallisen ulospääsyn asiasta. Eikä ole nostettu syytettäkään, koska se edellyttää esitutkintaa (poliisi) ja vasta sen jälkeen syyttämis- tai syyttämättäjättämispäätöstä (syyttäjä). Syyttämistapauksessa asia menee tuomioistuimeen rikos- tai hallintoprosessissa. Mutta mainittujen kansainvälisten sopimusten ja kansainvälisen painostuksen perusteella ja johdosta uskallan olla lähes "sata varma", että isis-naiset lapsineen saatetaan vielä tavalla tai toisella Suomeen turvaan ja käynnistetään esitutkinta siitä ovatko asianosaiset syyllistyneet rikokseen tekijänä tai avunannosta rikokseen tai muussa tapauksessa Suomi joutuu todella kyseenalaiseen valoon länsimaisten demokratioiden joukossa. Jos asia olisi yksin Suomen päätettävissä ja käsissä voisi "heitteillejättö" (vaihtoehto 4) olla jopa mahdollinen, mutta mainituista syistä johtuen en pidä sitä todennäköisenä tai edes vaihtoehtona?

Olisikin hyvä tietää millä perusteella eräät maat ovat jo saattaneet/kotiuttaneet kansalaisaan turvaan ja miksi sama ei muka päde Suomen osalta? Jäämme odottamaan siis asian kehittymistä.

Käyttäjän lentonenhenri kuva
Henri Lentonen

Onko lähimmäisen auttamisella nykyään hintalappu? Jos ihmishenkeä mietitään rahan avulla, niin eikö olisi järkevintä Suomessakin tarjota valtion kautta yhteiskunnan pohjasakalle ilmainen itsemurha?

Käyttäjän teuvomoisa kuva
Teuvo Moisa

Ilman rahaa ei auteta ketään. Ja tekeekö Suomen kansalaisuus ihmisestä lähimmäisen? Samalla hinnalla kuin autetaan näitä suomalaisia islamisteja voitaisiin auttaa paljon enemmän joitakin muita lähimmäisiä.

Käyttäjän lentonenhenri kuva
Henri Lentonen

Globalisaation aikana lähimmäisiä on myös vaikkapa Afrikka. EI se ole oikein, että Suomi vain käärii globalisaation kermat ja ettei ottaisi vastuuta myös globalisaation ongelmista.

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

Minun on pakko kysyä, että miksi ylipäätään pitäisi auttaa yhtään mitenkään? He ovat sinne vapaaehtoisesti menneet ja sillä tavalla osansa valinneet,joten miksi nyt, kun elämä ei hymyilekään, heidät pitäisikin tulla hakemaan sieltä "turvaan"?
Kuten tuolla toisaalla kirjoitin, en kaiken lisäksi usko, että he oikeasti haluavat sieltä pois, vaan heille on annettu jokin tehtävä, oli se sitten iksu tai koulututustehtäv, mutta eivät he sieltä muuten pääsisi suosiolla lähtemään.
Onkin pakko kysyä, haluammeko me "väen vängällä" ajautua Ransakan ja Ruotsin kaltaisten terroritekojen vaaraan, vai näemmekö (uskallammeko nähdä) totuuden jo nyt ja torjua kylmästi tämän uhan?

Jarkko Mynttinen

Jos vastaus ja päätös perustuu ihmisten mielipiteisiin, niin silloin ei todennäköisesti pitäisi auttaa yhtään mitenkään ja jättää asia oman onnensa nojaan kohtalon ratkaistavaksi. Sen sijaan jos vastaus ja päätös perustuu lakiin niin silloin pitää auttaa niitä sääntelevien kansainvälisten ja kansallisten lakien perusteella. Lait ovat ja perustuvat pakkoon (pakko-oikeutta) ajattelipa niiden kohdetaho niistä mitä hyvänsä, muutoinhan koko oikeusjärjestyksemme olisi tyhjän päällä vailla oikeusvaikutuksia. Lait antavat varmuutta, joiden avulla kohdetaho voi arvioida käyttäytymisensä tarkoituksenmukaisuutta ennakkoon ja päättää kannattaako jotain tehdä vai jättää tekemättä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset