teuvomoisa

Pääministerisuosikki Haavisto valitsisi mieluummin hiilivoiman kuin ydinvoiman

Keskuskauppakamarin pääministeritentissä 11.12.-18 tilaisuuden juontaja Marja Sannikka esitti Pekka Haavistolle kysymyksen: ”Päätät jättää politiikan seuraavan kauden jälkeen ja sinulle avautuu uusi ura energiateollisuuden parissa. Kummassa tehtävässä näet itsesi helpommin, hiilivoimalan vai ydinvoimalan johtajana?” Haavisto vastasi: ”Olen kuullut, että jotkut konservatiiviset hiilivoimayhtiötkin on muuttumassa uusiutuvan energian tuottajiksi, että siinä muutosprosessissa.”

Tyypillisen kivihiilen kemiallinen rakenne sisältää paljon aromaattisia renkaita ja siihen on kiinnittyneenä karboksyyli- ja hyrdoksidirymiä sekä happi-, typpi- ja rikkiatomeja. Kemiallisesti kivihiili on siis monimutkainen yhdiste, jonka molekyylirakenne vaihtelee paljon. Korkealaatuisimmassa kivihiilessä eli antrasiitissa on eniten puhdasta hiiltä - 92-98%. Huonompilaatuisesta kivihiilestä voidaan erottaa vetyä, jota pidetään uusiutuvana polttoaineena. Prosessissa kuitenkin palaa samalla hiiltä, josta muodostuu häkää ja hiilidioksidia enemmän kuin vetyä. Toisin sanoen vedyn pitäminen uusiutuvana energiana ei tässä tapauksessa ole oikeutettua. Lisää aiheesta löytyy täältä. Ydinvoimalla uusiutuvaa energiaa voisi tuottaa esimerkiksi muuttamalla ilman hiilidioksidia metanoliksi.

Jos hiilivoimayhtiöt oikeasti siirtyvät uusiutuviin, niin hiili pitää jättää silloin pois kokonaan ja myös tämä kivihiilestä saatava vety pitää hylätä. Uusiutuviin siirtyminen on kuitenkin utopiaa, koska hiilivoimasta luopuminen edellyttäisi valtavia satsauksia ydinvoimaan. Vaikka tuuli- ja aurinkovoimakapasiteettia rakennettaisiin yhtä paljon kuin hiilivoiman kapasiteetin verran, niin se ei riittäisi niinä päivinä, kun on pilvistä ja tuuli on heikkoa. Jos silloin ei ole vaihtoehtona vesivoimaa tai ydinvoimaa, niin hiili ja turve ovat ainoat vaihtoehdot.

Taloustutkimuksen tuoreen kyselyn perusteella Haavisto on kansan suosikki pääministeriksi 22% kannatuksella. Noin 10% suomalaisista uskoo ydinvoiman olevan pahin kasvihuonekaasupäästöjen aiheuttaja, joten herää kysymys, että mistä tämä loput 12% kannatuksesta mahtaa tulla. Yksi asia on ainakin selvää: viherpesu toimii politiikassa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Matti Simonaho

You, like all human beings represent all men and women in the history of man kind, who have made your existence present time possible. No wonder this world is fucked up. :)

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Typerä klikkiotsikko. Eiköhän se ole selvää, että kovaa vauhtia ’tulevaisuuskelpoiseksi’ muotoaan muuttava energiabisnes olisi kiinnostavampi uravaihtoehto kuin vaikkapa joku Fennovoiman tai OL3:n kanssa rämpiminen.

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala

Täysin turha puolue maailmassa.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Noin 10% suomalaisista uskoo ydinvoiman olevan pahin kasvihuonekaasupäästöjen aiheuttaja, joten herää kysymys, että mistä tämä loput 12% kannatuksesta mahtaa tulla. "

Suositus tuli tästä, nauroin ääneen.

Toimituksen poiminnat