teuvomoisa

Uskontoa ei kannata julistaa koulujen joulujuhlissa

Luultavasti jokaisena jouluna alkaa sama keskustelu uskonnollisen sisällön tarpeellisuudesta peruskoulujen joulujuhlissa. Konservatiivikristityt vaativat sitä ja toisaalta monet ei-kristityt haluavat sen pois koulusta. Väliin luultavasti jää runsaasti hällävälistejä, joka saattaa ehkä olla jopa enemmistönä.

Vaatimus kristillisestä sisällöstä joulujuhlissa on ajattelematonta, koska kaikki lasten vanhemmat ja kaikki lapsetkaan eivät sitä halua. Tällöin vaatimus vaikuttaa lähinnä kiusanteolta ja hengelliseltä ylpeydeltä. Mitä jos ei-kristityt vaatisivat, että lapsille pitää kaksi kertaa vuodessa olla tilaisuus, joissa koko koululle kerrotaan, että Jumala on satuolento, helvettiä ja taivasta ei ole olemassa, mikään ei ole syntiä ja että Jeesus on keksitty supersankari siinä missä Teräsmies, Tarzan ja Batman. Tällainen vaatimus olisi tasapuolinen, koska silloin sekä kristityt että ei-kristityt saisivat tuoda yhtä avoimesti esiin vakaumuksellisia kantojaan.

Tiedän ettei tämä käy konservatiivisille kristityille, koska he ovat niin varmoja oman uskonsa ylivertaisuudesta, että tasapuolisuus näyttäytyy heille lähinnä herjaukselta. Siksi minun mielestäni onkin parempi, että uskonnollinen sisältö poistetaan koulujen joulujuhlista ja ne, jotka sitä haluavat, voivat mennä sen sijaan oman seurakuntansa tilaisuuksiin saamaan sananrieskaa. Uskonnollinen julistaminen ei ole koulujen tehtävä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (62 kommenttia)

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Joulu on ihmisten juhla. Kirkollispäätöksellä (olemattoman) jeesuksen syntyminen siirrettiin sopivasti "pakanien" juhlistamaan vuodenvaihteen juhlaan.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

"Vaatimus kristillisestä sisällöstä joulujuhlissa on ajattelematonta, koska kaikki lasten vanhemmat ja kaikki lapsetkaan eivät sitä halua".

Tuolla perusteella kaikki muukin koulussa on ajattelematonta. Aina löytyy joku tai joitakin jotka eivät sitä halua. olipa kyse mistä tahansa. Jos joku ei halua joulujuhlassa olla, se olkoon ok. Sen sijaan oikeus kieltää se muilta ei ole ok.

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen

Koulujen tehtävä nyt vaan ei ole markkinoida uskontoja.

Ne uskonnolliset riitit voi hoitaa asiaankuuluvasti kirkossa ja omalla ajalla. Jos ne eivät kiinnosta, niin eipä moisia silloin koulunkaan juhlissa tarvita.

Käyttäjän teuvomoisa kuva
Teuvo Moisa

Miten olet tullut siihen johtopäätökseen, että juuri kristillinen sisältö pitää sallia? Eikö tasapuolisuuden nimissä myös se, että Jumalan kerrotaan olevan satuolento?

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Tosiaankin jos opetuksessa on linjaus, että jotkut uskonnolliset teemajutut ovat ok niin kouluilla on silloin vapaus järjestää jotain näkymättömälle vaaleanpunaiselle yksisarviselle tai lentävälle spagettihirviölle.

Yksi ilmeinen ratkaisu on että esitetään joulujuhlissa erilaisia näytelmiä ja ne voidaan esittää tarinoina. Uskoisin että jumalat ja enkelit on riisuttavissa pois vaikka olisikin Jeesus, tietäjät ja lapsia jahtaava kuningas joka pelkää menettävänsä valtansa uudelle kuninkaalle.

Ajattelen asian niin, että esimerkiksi tuhansia vuosia vanha vedenpaisumussatu on oikeasti hieno satu. Ehkä ei kannata kertoa sitä niin, että jumala olisi sellaista tehny tai kertoa sitä totena (koska se ei ole edes raamatun mukaan niin). Tuollaiset pitää esittää lapsille vastaavassa kontekstissa joulupukin kanssa.

Suvivirteen suhtaudun vähän eri tavalla koska sillä on kulttuuriarvoa, se ei ole niin uskonnollinen.

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto

Pitäisikö koulujen lukusuunnitelmaan lisätä lahjattomien fysiikka, tai lahjattomien matematiikka, vähän samaan malliin kuin Neuvostoliitossa kehitettiin Lysenkon toimesta sosialistinen biologia. Uskontoa voi harjoittaa vähäiselläkin järjellä – saattaa jopa olla etu – tieteitä ei voi.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Tähän joulujuhlahässäkkään on ihan helppo ratkaisu, jota monissa kouluissa jo sovelletaan: 1. vapaaehtoinen joulukirkko, jossa voi oppilaillakin olla esityksiä ja 2. koulun joulujuhla kaikille ja siellä ei ole uskonnollista ohjelmaa.

Nykymääräysten mukaan uskonnollisen ohjelman, kuten joulukirkon, on oltava vapaaehtoista kaikille, niin oppilaille kuin opettajille - kuin myös evlutkirkkoon kuuluville. Mitään perusteluja ei kuulu kysellä ja samaan aikaan tarjotaan vaihtoehtoista ohjelmaa.

Tietenkään tämäkään ei kotoperäisille talebaaneille kelpaa, vaan kaikki pitäisi pakottaa mukaan uskonnolliseen ohjelmaan. Korjaan: kristilliseen ohjelmaan. Kyllähän he huutaisivat kuin hinaajat sahan laiturissa, jos heidät laitettaisiin ’juhlaperinne, ei yksi esitys tee tästä vielä uskonnonharjoitusta’ -periaatteen mukaan yhteilslaulamaan vieraan uskonnon rukous tai kuuntelemaan yksikin Allahia, Buddhaa tai Krishnaa tai (lisää oma kauhistuttava epäjumala tähän) ylistävä laulu.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Jos joku loukkaantuu perinteisiin kuulvaasta "Enkeli taivaan.." virrestä, niin se ei osoita suvaitsevaisuutta. Islamin huiveja kyllä saa päässään pitää, jos ei tykkää, niin on suvaitsematon.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Niin kyllä minuakin vituttaa, kun jossain puolijulkisessa tilassa muslimit alkaa pyllistelemään ja hokevat "Allaahu akhbar, bismilläh rahmaan rahiim jne.. ja minun on väistyttävä hyvin hiljaa takavasemmalle.

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto

Näin se näyttää valitettavasti olevan, mitkään kiellot ja rajoitukset eivät näytä koskevan muslimeja, kun he vaativat kunnioittamaan uskontoaan. Muslimit ovat ongelma, eivät kristityt tai vapaa-ajattelijat. Miksi heitä ja heidän takapajuista autistista uskomusjärjestelmäänsä tuetaan, vaikka he eivät edes salli uskonnonvapautta. Epäilen, ettei suuri osa suomalaisista ymmärrä minkälaisen asian kanssa olemme tekemisissä. Meidän ongelmamme on suvaitsevaisuus suvaitsemattomia kohtaan. Maailmassa ei ole ainuttakaan hyvinvointiyhteiskuntaa, jota muslimit hallitsisivat. Miksi islamin sallitaan leviävän Euroopassa?

Käyttäjän teuvomoisa kuva
Teuvo Moisa

Harvapa siitä loukkaantuu, jos Enkeli taivaan lauletaan, mutta ei sitä siltikään tarvita. Yllättävän monille näyttää sen sijaan olevan hirveä katastrofi, jos kristillistä sisältöä ei ole joulujuhlissa. Moni haluaisi tehdä kaikista kouluista väkisin jotain kirkon sivukonttoreita. Se on ajattelematonta ja ilkeää.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Yllättävän monille näyttää sen sijaan olevan hirveä katastrofi, jos kristillistä sisältöä ei ole joulujuhlissa."

En ole kuullut kenenkään esimerkiksi valittavan oikeusasiamiehelle siitä että jouluvirttä ei lauleta. Päinvastaisista tapauksista on esimerkkejä aina joulu- ja kevätjuhlien yhteydessä.

Kyllä isompiaa meteliä pitävät vapaa-ajattelijat sun muut jotka eivät kristillistä sisältöä hyväksy. Sieltä suunnalta voi etsiä niitä "talebaneja".

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä Vastaus kommenttiin #13

Miksi kristillinen sisältö on "tärkeää", vaikka sen todistusarvo on nolla?

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #19

Sadut, tarinat ja näytelmät on ihan ok. Niiden ei tarvitse olla totta.

Toivoisin itse, että joulunäytelmiä monipuolistettaisiin. Uskonnollinen alkuperä on myös ok mutta näistä voisi hyvin siivota jumalat ja enkelit pois. Toisinsanoen, uskonnollisuuden.

Tai esittää vaikka Shakespearea joskus. Silleen ihan sama koska joulujuhla perinne on ihan kiva. Se uskonnollisuus jos ei ole neutraalia niin se on sitten ikävää.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #19

Miksi Pyykölä minulta kysyt? En ole sanonut mitään kristillisen sisällön tärkeydestä tai todistuarvosta.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi Vastaus kommenttiin #19

Pyykkölä:"Miksi kristillinen sisältö on "tärkeää", vaikka sen todistusarvo on nolla?"

Miten niin nolla? Jos se sinulle on nolla, niin se ei kuitenkaan ole sadoille miljoonille ihmisille nolla, vaan arvokas asia, elämänohje.

Jos ihmiset haluavat johonkin uskoa, niin mitä se sinulle kuuluu?

En käy kirkossa enkä ole muutenkaan kovin harras, mutta ymmärrän erittäin hyvin ihmisten tarpeen ja vetovoiman uskontoihin. Ja kirkkokin pappeineen tekee erittäin paljon hyviä asioita.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #33

"En käy kirkossa enkä ole muutenkaan kovin harras, mutta ymmärrän erittäin hyvin ihmisten tarpeen ja vetovoiman uskontoihin."

Joo-o. Tuo lienee perimässä, ihan ymmärrettävää. Kyllä ihminen saa uskoa mihin haluaa ja valita oman identiteettinsä.

Lähinnä se asia se että miksi se ei pysy siellä kirkossa tai moskeijassa vaan änkeää politiikkaan sotkemaan muiden asioita ja kouluihin aivopesemään lapsia haitallisilla vaikutuksilla.

Siksi minusta on täysin validia esittää niin, että jos uskonasiat änkee kouluihin niin olisi sitten ihan ok että jumalanpalvelukset pitää aloittaa opettamalla evoluutiota. Viedään vähän koulua sinne kirkkoihin sitten.

Kyllä minä tiedän että tuossa olisi kirkkoväelle jokin "ongelma" mutta ehkä tuon ongelman ymmärtäminen olisi se miksi halutaan pitää liika uskonnollisuus poissa sieltä minne se ei kuulu.

Matti Simonaho Vastaus kommenttiin #33

"Jos ihmiset haluavat johonkin uskoa, niin mitä se sinulle kuuluu?"

Mitä ääneen sanotaan se kuuluu, ja mitä tehdään se näkyy. Onko se mitä sanotaan ja mitä tehdään yhteiskunnan ja elinympäristön kehittämistä tai ei, sen kykenee jokainen arvioimaan.

Jos uskoo Jeesukseen, niin ei usko keneenkään muun oppeihin Raamatusta kuin Jeesuksen: https://keskustelu.suomi24.fi/t/12056582/jeesuksen...

Veikkaan että KRISTIlliset perinteet ja tavat tulevat aikanaan korvaamaan KRISTInuskoiset perinteet ja tavat. "Jeesus nousee haudastaan (Raamatusta) tuomitsemaan eläviä ja kuolleita j n e "

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto Vastaus kommenttiin #45

"Jos ihmiset haluavat johonkin uskoa, niin mitä se sinulle kuuluu?" Kyllä se sekä näkyy, että kuuluu. Päiväretki Itäkeskukseen valaisee asiaa varsin konkreettisesti.

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto Vastaus kommenttiin #19
Käyttäjän asco73 kuva
Asko Telinen Vastaus kommenttiin #13

"En ole kuullut kenenkään esimerkiksi valittavan oikeusasiamiehelle siitä että jouluvirttä ei lauleta."

Johtuisiko ihan siitä, että sitä 99%:sti LAULETAAN eli valituksen aihetta ei ole vaan ollut? Nyt kun muutamia valituksia on tehty niin huomaa kyllä somessa minkälainen meteli näistäkin valituksista on noussut.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Minusta sitä tarvitaan. Se on perinne.

Käyttäjän asco73 kuva
Asko Telinen Vastaus kommenttiin #25

Perinteet muuttuu ja uudistuu. Milloin muuten vietit viimeksi karhunpäivää? Suomalainen perinne sekin...

Matti Simonaho

KRISTIllisen perimän mukaan

1 "Kavahtakaa, ettette harjoita vanhurskauttanne ihmisten nähden, että he teitä katselisivat; muutoin ette saa palkkaa Isältänne, joka on taivaissa.
2 Sentähden, kun annat almuja, älä soitata torvea edelläsi, niinkuin ulkokullatut tekevät synagoogissa ja kaduilla saadakseen ylistystä ihmisiltä. Totisesti minä sanon teille: he ovat saaneet palkkansa.
3 Vaan kun sinä almua annat, älköön vasen kätesi tietäkö, mitä oikea kätesi tekee,
4 että almusi olisi salassa; ja sinun Isäsi, joka salassa näkee, maksaa sinulle.
5 Ja kun rukoilette, älkää olko niinkuin ulkokullatut; sillä he mielellään seisovat ja rukoilevat synagoogissa ja katujen kulmissa, että ihmiset heidät näkisivät. Totisesti minä sanon teille: he ovat saaneet palkkansa.
6 Vaan sinä, kun rukoilet, mene kammioosi ja sulje ovesi ja rukoile Isääsi, joka on salassa; ja sinun Isäsi, joka salassa näkee, maksaa sinulle.
7 Ja kun rukoilette, niin älkää tyhjiä hokeko niinkuin pakanat, jotka luulevat, että heitä heidän monisanaisuutensa tähden kuullaan.
8 Älkää siis olko heidän kaltaisiaan; sillä teidän Isänne kyllä tietää, mitä te tarvitsette, ennenkuin häneltä anottekaan.

KRISTINuskon mukaan, yllä olevaa ei ole opetettu eikä opeteta.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Tulitte sitten reippaina poikin todistamaan juuri sen, mitä kommentissa neljä sanoin.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Kyllä koulussa saa pitää riipuksia joissa on risti tai paitoja joissa vaikka Jeesuksen naama.

Kyse onkin siitä, että pitääkö koululaitosten tuputtaa jotain vierasta kulttuuria omituisine henkiolentojen ylistyslauluineen. Sellaiset kuuluu kirkkoon, ei kouluun.

Tietysti voitaisiin myös viedä jokaiseen kirkkoon pakollisena evoluutioteorian opettaminen seurakunnalle, jokaisen jumalanpalveluksen alussa.

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Ei kristinuskoa saa pois suomalaisesta kulttuuriperimästä muuten kuin edistysmielisten lempimenetelmällä eli historian uudelleenkirjoituksella. USA:ssa progressiiviset tahot ovat innostuneet jopa tuhoamaan entisten sotasankareiden patsaita, kun niiden on nähty edustavan poliittisesti epäkorrekteja hahmoja -- orjanomistajia ja sen sellaisia.

Jos ateistit ovat huolestuneita siitä, että koulun joulujuhlissa saattaa pamahtaa uskoon, niin voitte olla rauhassa: kukaan ei tule uskoon koulun joulujuhlissa. Entäpä, jos asetelma käännetään toisinpäin. Ateistista roskaa joutuu uskova ihminen kuuntelemaan harva se päivä eikä se ainakaan allekirjoittanutta haittaa yhtään. Lähinnä naurattaa ateistien vakaa usko tieteeseensä. Ateisteilla on ilmeisen huono huumorintaju, koska kiusaantuvat kristillisen sanoman vähäisestäkin kuulemisesta.

Käyttäjän teuvomoisa kuva
Teuvo Moisa

Kristinuskon suosio laskee jatkuvasti. Ei se varmaan katoa vielä pitkään aikaan. Historiaa on syytäkin kirjoittaa uudelleen, koska moni uskoo virheellisesti Jeesuksen olevan historiallinen henkilö, vaikka Raamatussa kyseinen henkilö näyttäytyy kaikin puolin tyypiltä, joka tekee kaikkea mahdollista yliluonnollista. Yliluonnolliset temput eivät kuulu historiallisille henkilöille, vaan satuolennoille.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Jeesus on jokseenkin varmasti historiallinen henkilö. Yliluonnolliset temput sitten uskon asia ja onhan siellä sitten selkeästi muualta kopioituja juttuja.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Et sitten ole Raamattua lukenut kokonaisuudressa ollenkaan? Siellä on monia opettavaisia vertauksia ja elämänohjeita. Ne eivät ole yliluonnollisia.

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto

#11 No miten on tämän toisen profeetan laita, joka lensi siivekkäällä hevosella Jerusalemiin, ja jonka ratsun kavion jäljen sanotaan yhä löytyvän, Temppelivuorella moskeijan seinästä. Tämä oli yöllinen vierailu, joten silminnäkijöitä ei monia ollut. Mutta kyllä hänen nähtiin matkaavaan ratsullaan Temppelivuorelta taivaaseen. Tätä yöllistä vierailua lukuun ottamatta, ei hänen tiedetä koskaan olleen Jerusalemissa. Jos kristinukon tilalle ollaan nyt saamassa tämänkaltaista legendaa, niin eipä houreista päästä eroon vielä tällä vuosituhannella.

Käyttäjän asco73 kuva
Asko Telinen

" Ateistista roskaa joutuu uskova ihminen kuuntelemaan harva se päivä eikä se ainakaan allekirjoittanutta haittaa yhtään."

Pelkästään tämä virike kertoo jo selvästi, ettet ymmärrä ollenkaan, mitä ateismi käsitteenä tarkoittaa.

Käyttäjän vekotin kuva
Kyuu Eturautti

En ole konservatiivinen kristitty, tai edes minkään uskontokunnan jäsen, mutta mielestäni tietoa ei koskaan pidä pelätä. Niin kauan kun on "kristityt uskovat, että..." -huomautus alussa, ei ole mitään vikaa siinä että opetetaan lapsille hyvinkin myös kristillisen joulun perinteita.

Tieto on valtaa, myös tieto uskomuksista, traditioista ja kulttuureista.

Käyttäjän teuvomoisa kuva
Teuvo Moisa

Minuakin häiritsee lähinnä se, että vanhemmat vaativat koulujen juhliin kristillisiä perinteitä, eivätkä haluaisi antaa koulujen päättää itse. Jos jossakin koulussa on vaikka joulukuvaelma, niin ei se välttämättä kovin paha asia ole. On kuitenkin paljon ihmisiä, joita kristillinen sisältö voi häiritä, joten tällaisesta sisällöstä ei pidä tehdä ainakaan pakollista.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"---eivätkä haluaisi antaa koulujen päättää itse."

Saako koulu päättää itse siinäkin tapauksessa että se päätyisi virsiin?

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto Vastaus kommenttiin #30

Tai saisiko koulu päättää keitä se oppilaikseen kelpuuttaa? Tätähän koulu ei voi päättää, mutta vanhemmat päättävät yhä enemmissä määrin etteivät lapsiaan laita kouluihin, joista on muodostunut maahanmuuttajien päiväkoteja.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #54

Eihän lapsia ole pakko laittaa kouluun.

Oppivelvollisuus kuitenkin on ja siitä sitten tulee mieleen, että jos huoltajat epäonnistuvat lasten kouluttamisessa, minkälaisia seuraamuksia siitä pitäisi tulla huoltajille?

Käyttäjän vekotin kuva
Kyuu Eturautti

Tässä on kaksi oikeaa vastausta.

1. On oikein huomioida erilaisuutta ja tiedostaa että kristillinen sisältö voi häiritä joitain, jolloin on hyvä ettei niihin pakoteta. Uskonnon tuputtaminen lapsille voi olla vahingollista.

2. On oikein, että koulu näyttää kristillistä sisältöä tasavertaisesti kaikille, sillä kaikilla lapsilla on oikeus oppia maailmalta laajalti, riippumatta heidän vanhempien ajatuksista.

En aio julistaa kumpi on tärkeämpi, mutta rohkaisen itse kutakin näkemään asiassa kaksi puolta.

Käyttäjän asco73 kuva
Asko Telinen

"Tieto on valtaa, myös tieto uskomuksista, traditioista ja kulttuureista."

Suvivirren veisuu seisoen ja jonkun uskonnon jumalan ylistäminen sekä koulujen joulumatkat kirkkoon nyt ei vaan ole mitään tietoa eikä sen edistämistä vaan pelkäää uskonnon harjoittamista.
Ihan eri asia on se, kun luokissa kerrotaaan ja opetetaan eri uskontoja objektiivisesti, sekä hyvässä että pahassa.

Käyttäjän vekotin kuva
Kyuu Eturautti

Kyllä ja ei.

Se, että pakotetaan laulamaan ja seisomaan, se ei ole tietoa vaan uskonnon harjoittamista, kuten toteat.

Se, että joka oppilas on paikalla, voi seurata tapahtumaa vaikka istualteen ja lauluun osallistumatta, on sen sijaan hyödykästä.

Kulttuureista oppiminen ei ole vain teoriaa siitä mitä tapahtuu, vaan sen observointia läheltä. Mieleeni tulee oma lapsuuteni kun kesken ekan luokan vaihtui Suomi USA:han ja joka aamuinen käsi sydämellä vannottu vala Yhdysvaltain lipun edessä oli... noh, sanotaanko että väkevä kulttuurin oppitunti. Tänä päivänä en moiseen ryhtyisi, mutta koin että opin noiden parin vuoden aikana aivan hurjasti ja siitä tiedosta nautin loppuikäni.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Suvivirressa on suomalaista kulttuurihistoriaa kun sanoitus kuvaa nälänhädästä toipuvaa Suomea ja sinne elämän paluuta. Se ei oikeastaan ole niin uskonnollinen.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
    «Niin kauan kun on "kristityt uskovat, että..." -huomautus alussa, ei ole mitään vikaa siinä että opetetaan lapsille hyvinkin myös kristillisen joulun perinteita.»

Siinäpä se. Näiden perinteiden keskeisin tarkoitushan on iskostaa kristillinen identiteetti, jolloin ei koskaan puhuta kristityistä "heinä" vaan aina "meinä". "Me uskomme, että..."

Tämä on varsin selkeää useimmissa näissä "perinteissä", ja paljolti keskeisin syy miksi itse koin nuo tilanteet kiusallisiksi koulussa. Osallistuminen merkitsi tunnustautumista ja identifioitumista.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Minuakin häiritsee lähinnä se, että vanhemmat vaativat koulujen juhliin kristillisiä perinteitä, eivätkä haluaisi antaa koulujen päättää itse."

Mikä se koulu on päättäjänä, rehtori siellä kai pyrkii päättämään. Koululaisten vanhemmat kai ovat merkittävämmässä asemassa kun lapsille hyviä perinteitä opetetaan. Itse olen viimeisen päälle ateisti mutta arvostan hyvien perinteiden vaalimista. Yksi laulu ei kenenkään pääkoppaa sekoita.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Se että on perinteenä juhlia joulua ja on jokin näytelmä koulussa, on ihan ok.

Mutta se että kristinuskoa sotketaan perinteeseen on huono juttu.

Jouluisin nostettu perinteisesti maljaa jumalille. Ja tämä on oikea tapa. Jokainen omalle suosikkijumalalleen tai mihin nyt sitten uskookaan tai on uskomatta.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Koulun joulunäytelmässä Jeesus seimessä ja kolme tietäjää ovat melkoisen vanha perinne.

Käyttäjän asco73 kuva
Asko Telinen Vastaus kommenttiin #24

Alkuperäinen joulu nyt on vaan paljon vanhempi kun kuvitteellinen "Jeesus seimessä"...

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #24

Joulunäytelmät ovat aika uusi juttu.

Matti Simonaho

Hyvää uutta vuotta (talvipäivänseisaus)!
Tänään on vuoden ensimmäinen päivä, jolloin aurinko nousee aikaisemmin ja laskee myöhemmin kuin edellisenä päivänä - joka oli edellisen vuoden viimeinen vuorokausi. 1 vuosi on 360 vuorokautta.

Uuden Vuoden jälkeen on valaistumisen aika, Joulu, Christmas. Valasistaan tässä sen verran, että jokainen nimi tarkoittaa jotain - varsinkin vanhassa Maailmassa. Koptinkielinen, Kreikan aakkosilla kirjoitettu ιησους (ihsous, Suomessa Jeesus) tarkoittaa "viisas".

Jos "ei usko Jeesukseen" niin voi

Jeesus sanoi (jotain) = Viisas sanoi jotain.

Esimerkiksi lasten viettelemisestä viisas sanoi aikanaan; 6 Mutta joka viettelee yhden näistä pienistä, jotka uskovat minuun, sen olisi parempi, että myllynkivi ripustettaisiin hänen kaulaansa ja hänet upotettaisiin meren syvyyteen. (Asiakokonaisuudesta otettu, R 1933/1938, Matteus 18:6)

"viettelee" käännöksestä sen verran, että σκανδαλιση (skandalish) tarkoittaa viettelemistä sen kaikissa mahdollisissa merkityksissä.

Matti Simonaho

Pieni asiakokonaisuudesta otettu, R 1933/1938, Matteus 18:6 havainto:

Numerot pois ja jokainen lause alkaa kai -sanalla. Kai -sana jokaisen kappaleen alussa antaa lukijalle mahdollisuuden arvioida reaali- ja käsitteellistieteelliseltä perustalta onko se mitä kai -sanan jälkeen on kirjoitettu totta tai ei.

1kai : "ja tämä on totta" (laillinen)
2kai : "ja en tiedä, pitää kysyä henkilöltä joka tietää" (neutraali)
3kai : "ja tämä ei ole totta" (laiton)

[kai] εν εκεινη τη ωρα προσηλθον οι μαθηται τω ιησου λεγοντες τις αρα μειζων εστιν εν τη βασιλεια των ουρανων
και προσκαλεσαμενος ο ιησους παιδιον εστησεν αυτο εν μεσω αυτων
και ειπεν αμην λεγω υμιν εαν μη στραφητε
και γενησθε ως τα παιδια ου μη εισελθητε εις την βασιλειαν των ουρανων
οστις ουν ταπεινωσει εαυτον ως το παιδιον τουτο ουτος εστιν ο μειζων εν τη βασιλεια των ουρανων
και ος εαν δεξηται παιδιον τοιουτον εν επι τω ονοματι μου εμε δεχεται
ος δ αν σκανδαλιση ενα των μικρων τουτων των πιστευοντων εις εμε συμφερει αυτω ινα κρεμασθη μυλος ονικος εις τον τραχηλον αυτου
και καταποντισθη εν τω πελαγει της θαλασσης
ουαι τω κοσμω απο των σκανδαλων αναγκη γαρ εστιν ελθειν τα σκανδαλα πλην ουαι τω ανθρωπω εκεινω δι ου το σκανδαλον ερχεται
ει δε η χειρ σου η ο πους σου σκανδαλιζει σε εκκοψον αυτα
και βαλε απο σου καλον σοι εστιν εισελθειν εις την ζωην χωλον η κυλλον η δυο χειρας η δυο ποδας εχοντα βληθηναι εις το πυρ το αιωνιον
και ει ο οφθαλμος σου σκανδαλιζει σε εξελε αυτον
και βαλε απο σου καλον σοι εστιν μονοφθαλμον εις την ζωην εισελθειν η δυο οφθαλμους εχοντα βληθηναι εις την γεενναν του πυρος
ορατε μη καταφρονησητε ενος των μικρων τουτων λεγω γαρ υμιν οτι οι αγγελοι αυτων εν ουρανοις δια παντος βλεπουσιν το προσωπον του πατρος μου του εν ουρανοις

Ja kun "kauniisti joka paikkaa" niin lapsi jonka Jeesus kutsuu luoksensa on hänen oma lapsensa. Tuo "2 Niin hän kutsui tykönsä lapsen" pitää olla "2 Niin hän kutsui tykönsä lapsensa". Mutta tuon kai kaikki kristilliset tietävät.

Jeesus ei muuten hyväksynyt "monikulttuurillisuutta". :)

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto

#22 ”Jeesus ei muuten hyväksynyt "monikulttuurillisuutta". Siinä olet oikeassa, hän kääntyisi haudassaan –mikäli ei olisi taivaassa – jos hän ymmärtäisi, että hänen oppejaan käytetään muiden kuin juutalaisten hyväksi. ”Älä tapa”, ei tarkoita, universaalista kieltoa, vaan se tarkoitti älä tapa juutalaista,rakasta lähimmäistäsi ei tarkoittanut roomalaisten rakastamista. Tämän tietää jokainen pappi. Mikset siteeraa raamattua selvällä suomen kielellä?

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Itse, vaikka en uskovainen ole enkä kirkkoon kuulu niin suhtaudun varsin suurpiirteisesti siihen onko koulussa joulujuhlat vai ei ja siihen mitä siellä lauletaan tai esitetään. Annetaan lasten mielikuvtuksen lentää jouluna vaikka joulunäytelmän myötä jos heillä siihen intoa riittää, aikuisina elämän kovat realiteetit ovat sitten myöhemmin meillä kaikilla vastassa.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Ei sitä tarvitse julistaakaan. Mutta ei kaikkea uskonnollisuutta tarvitse poistaa juhlista.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Tuo, on hyvä argumentti.

On tärkeää ymmärtää se, että uskonnoilla on ollut erittäin myönteinen merkitys taiteessa, kulttuurissa ja juhlissa.

Kyllä asioilla voi olla uskonnollinen alkuperä, voi olla uskonnollista symboliikkaa ja jne.

Se julistaminen ja yksipuolisuus on huono asia kun Suomi nyt ei kuitenkaan ole mikään kristitty maa. Etenkin kun niillä kristillisillä "perinteillä" pyritään tukahduttamaan meidän suomalaisia ja skandinaavisia perinteitä.

Juhani Härkönen

Näkyypä toteutuvan varsin osuvasti Herran Jeesuksen sanat: "Kun Ihmisen Poika tulee, löytäneekö hän uskoa maan päältä." Sillä em. kannanottoja lukiessa tulee aivan selväksi, että näinä päivinä on todellakin vaikea löytää uskoa Jeesukseen; vain ateistien ja pilkkaajien lausumia.
Olemme jo saavuttaneet Raamatussa ennustetun luopumuksen pohjan; aivan kohta saapuu Herra Jeesus toisen kerran - nyt Kunnian Kuninkaana ja Vanhurskaana Tuomarina, jolle jokaisen meistä on tehtävä tili; niin sanoista, ajatuksista, teoista kuin laiminlyönneistäkin.
Edelleen voisi lainata Jeesuksen sanoja: "Ettekö te juuri siitä syystä eksy, kun ette tunne kirjoituksia ja Jumalan voimaa?"
Kouluissa on otettava heti takaisin elävän uskon opetus sekä sen mukaiset elementit aamuhartauksineen, ruokarukouksineen ja tietenkin seimikuvaelmineen, ihanien taivallisten virsien ja laulujen ryydittäminä!
Ihmiselämän kallein asia on näet Jeesuksen Kristuksen tunteminen ja Jumalan lapseksi pääseminen! (Lutherin Vähä Katekismus)
Ja sanottakoon vielä, että homouden harjoittaminen on Raamatun mukaan (muunmuassa 3.Moos.18:22) kauhea synti, sekä islam on harhaoppi.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Eikös joku vuosi sitten nk. vapaa-ajattelijat markkinoinnut raamatun vaihtamista pornolehteen?.

Kopsaan tähän Italialaisen historijoitsia Domenico Losurdon teesit, tutkittuaan kaikkien Liberaali filosofien kynän tuotoksia.

- Rasismia, sellaisena kuin tänään sen tunnemme, ei ollut keskiajalla. Se syntyi luonnontieteiden voittokulun myötä 1600- ja 1700-luvulla.
- Orjuus ja liberalismi kuuluvat yhteen kuin paita ja peppu. Koska tiede.
- Samoin rasismi ja liberalismi kuuluvat yhteen kuin paita ja peppu. Koska tiede.
- Tasavalta on ensisijaisesti aateliston ja plutokraattien intresseissä oleva hallintomuoto, EI tavallisen kansan eikä varsinkaan kaikkein köyhimpien.
- Köyhälistö hyötyy kaikkein eniten itsevaltaisesta monarkiasta, sillä itsevaltainen monarkki pitää sekä ylimystön että plutokraattien valtapyyteet tiukasti kurissa ja hänen tärkein tukiryhmänsä ovat juurikin heikko-osaiset.
- Vapaussodat ovat kautta aikojen olleet nimenomaan hyväosaisten kapinaa omien etuoikeuksiensa puolesta, ei sorrettujen kapinaa perusoikeuksiensa puolesta
- Uskonnollinen fundamentalismi on köyhälistön intressien tärkein ajaja ja kautta aikojen ainoa todellinen voima, joka on pyrkinyt tasavertaiseen yhteiskuntaan.
- Ainoat, jotka todella vastustivat orjuutta 1800-luvulla, olivat kristityt fundamentalistit.
- Liberaalit vastustivat 1700-luvulla ja 1800-luvulla loppuun saakka sellaisia nykyään itsestäänselvyyksiksi koettuja asioita kuin sosiaaliturva, yleinen äänioikeus, julkinen terveydenhoito, julkinen vesilaitos, ilmainen kansanopetus, yhdistymisvapaus, työehtosopimukset, työsuojelulainsäädäntö, lapsityövoiman kielto, rokotusohjelmat ja ammattiyhdistykset.
- Meritokratia on itsevaltiuden ja konservativismin hedelmä, ei liberalismin. Syy on siinä, että itsevaltias voi luottaa ainoastaan sellaisiin ihmisiin, jotka ovat omilla ansioillaan saavuttaneet virkansa; eivät sellaisiin, joille ne ovat joko syntyperän tai vaurauden suomia etuoikeuksia ja joilla on suku tai klaani tai etuoikeutettu yhteiskuntaluokka taustaryhmänään.
- Yhdysvaltojen sisällissodan syynä oli Etelän oligarkkien haluttomuus taipua kongressin päätäntävaltaan ja Etelän oligarkkien separatismi.
- Kautta aikojen liberaalit ovat pyrkineet painamaan orjuuteen ei-valkoihoiset kansat että alistamaan omien yhteiskuntiensa köyhät pakkovallan ja nälkäkuoleman väliin
- Sosiaalidarwinismi on liberalismin ja luonnontieteiden aviolapsi, ei äpärälapsi. Sosiaalidarwinismi kuului liberalismin agendaan aina vuoteen 1945 asti.
- Natsit eivät tehneet mitään sellaista, mitä liberaalit eivät joko olisi tehneet heitä aiemmin tai suunnitelleet tekevänsä. Kaasukammio ei ole saksalainen vaan amerikkalainen keksintö.
- Oopiumisodat olivat liberalismin pyrkimyksestä vapaakauppaan ja tuotteiden rajoittamattomaan liikkumiseen. John Stuart Mill ylisti huumekauppaa "molempia osapuolia suuresti hyödyttäväksi kanssakäymiseksi".
- Kiinan kansan huumeisiin myrkyttäminen ei loppunut liberalismin vaatimuksiin. Sen lopettivat lähetyssaaraajat nähdessään ne tuhot ja raportoivat Kuningas huonelle, Kuningatar Victoria puuttui asiaan ja lopetti huumekaupan.

Matti Simonaho

Esimerkiksi Liivinmaan historiasta tiedämme: "Poltimme ja hävitimme kaiken, tapoimme kaikki miehet, otimme naiset ja lapset vangeiksi ja ryöstimme paljon karjaa ja hevosia." - Noin 1200 -luvulla papin kirjoittamasta Henrikin Liivinmaan kronikasta (lat. Heinrici chronicon Livoniae). Ei se Jeesuksen lähetyskäsky niin mennyt. Eikä tuollainen ole sivistyksen tuomista, eikä yhteiskunnan ja elinympäristön kehittämistä.

Teot vastaavat m m Isiksen tekoja, Natsien tekoja.

1. Vanhoollis Natsismi
0-1500 : Kun uskonto sekaantui tieteeseen synyi näennäistiede.

2. Varhais Natsismi
1500-1900 : Kun uskonto sekaatui demokratiaan syntyi näennäisdemokratia.

3. Moderni Natsismi
1900- : Kun näennäistiede ja näennsidemokratia sai vallan, syntyi Maailmansodat.

Tämän kartan vuosiluvut pitävät paikkansa : https://legacy.lib.utexas.edu/maps/historical/shep...

Kirkkohistoriasta: "Located in Sweden; suffragan to Hamburg (990-1104), to Lund (1104-64), and finally to Upsala (1164-1530). This diocese, the most ancient in Sweden, included the Counties of Skaraborg, Elfsborg, and Vermland. It was founded about 990 at Skara, the capital of the country of the Goths (Gauthiod)"

Skaran tuomiokirkko rakennettiin hiiliajoituksen mukaan 900-1000 -luvulla. 1500 -luvulle saakka Etelä-Ruotsi tunnettiin nimellä Goottien maa Gauthiod. Pääkaupunki oli Skara. Kaikki mitä oli rakennettu ennen Goottien tuloa, on raunioina - niin kuin nykyinen Syyria esimerkiksi.

"Kuninkaallista rotua joka ei ole koskaan sekoittunut toiseen rotuun" - Viikinkiaikaa - ei ole koskaan ollut olemassa. Se on näennäistieteellinen saaga/satu.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

" Vapaussodat ovat kautta aikojen olleet nimenomaan hyväosaisten kapinaa omien etuoikeuksiensa puolesta, ei sorrettujen kapinaa perusoikeuksiensa puolesta"

Kyllä Suomwen Vapaussota oli nimenomaan punaisten yritys saada venäläisten avulla bolsevismi Suomeen ja siinä olisi maamme pian liitetty Neuvosto-Venäjän hallintaan. Punaisilla oli ihan laillisetkin keinot parantaa olojaan, mutta eipä kelvanneet.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Oli varmaan lailliset keinot, mutta oli myös luottamuspula.

Matti Simonaho

KRISTIllinen sanoma (k "henki", "aate", "mieli") on rakkaus kaikilla mahdollisilla tasoilla, t s jokaisen ihmisen omantunnon, itsetunnon, fyysisen ja psyykkisen vakauden/vakaumuksen, ihmisoikeuksien ja oikeuksien yleensä kunnioittaminen. KRISTIlliseen sanomaan kuuluu myös niiden suojeleminen kaikilla mahdollisilla tasoilla, ei pelkästään 1 vuorokautena, vaan jokaisena vuorokautena.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan, reaali- ja käsitteelistieteellisen tunnetun historian huomioon ottaen, Suomen Kansan Perustuslaki - lähinnä 1§-12§ johdonmukaisessa järjestyksessä, sanantarkasti tai asiaan mistä on kyse sovellettuna, on sama kuin KRISTIllinen sanoma.

Hyvää Joulua.

Käyttäjän kuoppari kuva
Ari Kuoppa-aho

Jos uskonnon julistaminen kouluissa on ok, ni toivoisin että ohjelmaan otetaan mukaan ylistyslauluja lusiferille! =P

https://www.rumba.fi/uutiset/satanisteille-ilouuti...

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Juu, sehän se rakkauta ja rauhaa maailman julistaa...

Käyttäjän JuhaKinnunen kuva
Juha Kinnunen

Täten toivotetaan kaikille kulttuurillisen ja uskonnollisen mielistelyn, sukupuolineutraalisuuden ja ennen kaikkea kaupallisuuden hengessä HYVÄÄ VUODENAIKAA! Ja anteeksi nyt vaan, jos jotakin loukkasin tuolla. Syökää hyvin, ihan mitä lystäätte ja ennen kaikkea juokaa!

Toimituksen poiminnat