Uskonnolliset yhdyskunnat tarvitsevat hyvää kaitsentaa

Mikä on Jumalan tahto? Tuota kannattaa kysyä minulta. Mielellään tiedän tämän asian paremmin kuin mikään kirkko, herätysliike, lahko, piispat, paavi tai kukaan muu.

Jokaisen uskonnollisen johtajan tärkein kyky on vakuuttaa seuraajansa siitä, että hän tietää Jumalan tahdon. Hartaat kristityt pyrkivät usein sitomaan omantuntonsa Jumalan sanaan. Todellisuudessa kristittyjen omatunto on sidottu johonkin raamatuntulkintaan. Raamatussa ei ole mitään yksiselitteistä "Jumalan sanaa" vaan kukin kristitty luokittelee Jumalan sanaksi sen, mitä on oppinut siksi luokittelemaan. Lestadiolaisilla pohjana voivat olla vaikka herätysliikkeen kannanilmaisut ja kristillisdemokraateilla puheenjohtaja Päivi Räsäsen kannanotot.

Raamatulla ei ole mitään keskeistä sanomaa sen enempää oikeudenmukaisuudesta kuin yhteisöllisyydestäkään. Siksi Raamattua ei kannata pitää ohjenuorana siitä, miten ihmisen tulisi suhtautua kanssaihmisiinsä ja luontoon. Uuden testamentin julistama sovitus ja sovinto ovat siis kirkon liiketoimintaa ja keino rahastaa kuvitteellisella taivaspaikalla, josta kukaan ei voi valittaa jälkikäteen, koska on kuollut.

Raamatun seksuaalietiikka perustuu osittaiseen mutta hyvin puutteelliseen ymmärrykseen ihmisen lisääntymisestä. Juutalaiset ymmärsivät sperman merkityksen suvunjatkamisen kannalta mutta eivät voineet tietää mitään esimerkiksi munasolusta. Kuukautiskiertoa pidettiin "saastaisena" luultavasti siksi että sukupuolitaudit saattoivat levitä silloin helpommin. Melko varmasti he tiesivät myös, että on olemassa jonkinlaisia sukupuolitauteja, jotka he tulkitsivat tietysti jumalan kiroukseksi.

Väärä ja virheellinen biologian ymmärrys on monille kuitenkin Jumalan sanaa. Uskonto pyrkii määrittelemään ihmisten arvon. Keskeinen pyrkimys on rajata seksi vain uskonnollisesti siunattuun avioliittoon vain oikeauskoisen henkilön kanssa. Jopa piispojen linja itsetyydytykseen on varovaisen kielteinen. Kristillisen opetus,jonka pitäisi ilmentää jumalan rakkautta on todellisuudessa seksuaalikielteistä eetosta, jossa rakkauden sijasta näkyy viha ja inho. Vielä nykyäänkin moni uskonnollinen homo ja lesbo pyrkii kieltämään oman identiteettinsä saadakseen hyväksyntää omassa uskonnollisessa yhteisössään, mikä voi olla hyvin traumaattista.

Jos uskonnossa on dogmi joka kehottaa tappamaan uskonnossa esiintyvän kaikkivaltiaan nimissä, niin eikö silloin Jumala ole sidonnainen niihin kauheuksiin joita toteutetaan? Suomen lain mukaan yllyttämisestä seuraa sama tuomio, kuin itse teosta. Käytännössä tällaisissa tapauksissa ihmistä pidetään yleensä psyykkisesti häiriintyneenä. Esimerkiksi Anna Lindin murhaaja Mijailo Mijailovic on kuulusteluissa todennut, että "sisäinen ääni, Jeesus, uskoisin", kehotti häntä käymään Lindhin kimppuun

Päivi Räsänen on sitä mieltä, että Jumala ei salli avioliittokäsitteen laajentamista mies- ja naispareille. Homoliitot olisi hyväksytty jo ajat sitten, elleivät konservatiivit sitä vastustaisi. Käytännössä tämä tarkoittaa homoseksuaalien syrjintää. Kun Jumalan tahto on tällä tavalla lievemmin moraaliton, sen toteuttamista ei pidetä mielipuolisuutena, vaan se kuuluu uskonnonvapauden piiriin.

Suomen evankelisluterilainen luterilaisen kirkko järjestää lapsille iltapäiväkerhoja ja luultavasti uskoo toteuttavansa siinä Jumalan tahtoa. Jumalan käskystä uskoi toimivansa myös Bush antaessaan Irakin pommituskäskyn. Jumalat ovat uskonnon kautta läsnä yhteiskunnissa hyvässä ja pahassa. Neuvostoliitossakin oli uskontoa – sekä uskonnon kautta määrittyvää toimintaa, kuten ateismia.

Välttämättä Islamin leimaaminen profeetan esimerkin perusteella pedofiiliuskonnoksi ei ole relevanttia. Kristitynkin pitäisi Raamatun mukaan olla täydellinen kuin taivaallinen isä, joka teki ainoan poikansa avioliiton ulkopuolella mutta yllättäen tämä täydellinen esimerkki onkin syntiä. Kristityn pitää joittenkin mielestä pikemmikin tehdä useita lapsia avioliitossa. Riippuu siis uskonnollisten tekstien tulkinnasta, onko johonkin huonoon leimaan aihetta vai ei. Yhtä kaikki, jumalten olemassaolosta ei ole todisteita.

teuvomoisa
Liberaalipuolue Jyväskylä

Kauppatieteiden maisteri.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu