teuvomoisa

Luomisusko ei korvaa evoluutioteoriaa


Kaikki ihmiset tulkitsevat havaittuja tosiasioita. Se mitä havainnot kertovat riippuu siitä, miten ne tulkitaan. Uskovaiset tulkitsevat havainnot uskontonsa kautta. Jos niille ei löydy uskonnollista selitystä, kuten evoluutioteorian tapauksessa usein käy, ne hylätään ja pitäydytään tosiasioiden sijasta uskontoon. Ateistit ja agnostikot perustelavat joskus käsityksiään, kuten "miksi he ovat olemassa", evoluutioteorialla. Evoluutioteoria onkin yksi näiden käsitysten tieteellinen oikeuttaja.

Agnostismi tarkoittaa sitä, ettei jumalien olemassaolosta ole tietoa. Vahvaan agnostismiin uskovilla on oma erityispiirre. Vahva agnostikko uskoo, ettei kukaan voi tietää varmasti mitään Jumalan (kristinusko) olemassaolosta. Tämä on ristiriitaista, koska silloin ei pitäisi myöskään tietää, ettei asiaa voi tietää. Vahvat agnostikot yleensä ovat tietävinään etteivät kristityt oikeasti tiedä että Jumala on luonut maailman tai etteivät positiiviset ateistit oikeasti tiedä, ettei jumalia ole olemassa. Vahvaan agnostismiin uskovalla on siis dogmiin perustuva ennakkoasenne jumalien olemassaolon suhteen.

Positiivisella ateistilla on käsitys, jonka mukaan mitään jumalia ei ole olemassa. Hän sulkee Jumalan olemassaolon pois vaihtoehtona, koska hän katsoo todisteiden olevan Jumalan olemassaoloa vastaan.

Negatiivinen ateismi ei ole välttämättä lainkaan uskomus, koska kyse on uskon puutteesta. Negatiivinen ateismi ei siis ota jumalien olemassaoloon kantaa lainkaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (41 kommenttia)

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Tavallinen a-teisti tai a-gnostikko ei ole niin hirveän kiinnostunut teismistä tai gnosiksesta, koska maailmassa pitäisi ehtiä tutkimaan tärkeitäkin asioita. Antiteistit ja antignostikot kai käyvät jotain maailmankatsomuskiistaa, joka ei meitä kuivia a-teisteja jaksa liikuttaa.

Käyttäjän teuvomoisa kuva
Teuvo Moisa

En kaipaa uskonnollisia vastauksia. Minua kiinnostaa enemmän todellisuus.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Oli miten oli, Rauman seurakunta on päättänyt palvella kirkosta eronneita vain maksua vastaan. Esimerkkina mm. perhetuki, jota kirkko on työnään tehnyt.
Se ehdottaa vapaa-ajattelijoiden ottavan joitakin kirkon ei-uskonnollisia tehtäviä hoitaakseen, ettei mm. perhetuki rapaudu kirkon varattomuuden vuoksi kokonaan.

Uutinen tänää radiosta kuultuna, ja hyvältä kuulosti.

Olen kuitenkin skeptinen sen suhteen, että vapaa-ajattelijoilla on pienintäkään kiinnostusta tuollaiseen yhteiskunnalliseen toimintaan.

Kunhan rikkovat, särkevät, ja hajoittavat.

...Kyllä jämpti on niin...

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Kyllä siellä oli nopea vapaa-ajattelijoiden uhmahuuto, että kyllähän me.

Rahoituksessa kuulemma ongelma... Lyönpä vetoa, että iso ongelma ja vapaaajattelijoiden vastahuuto ei tule KOSKAAN toteutumaan.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Ei kyllä tulisi ensimmäisenä mieleen elämän kriisitilanteessa mennä hakemaan apua kirkosta, mutta tapansa kullakin. Ihan hienoa, että kirkko tekee selvät sävelet tuon asian suhteen.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Kriisejä on monenlaisia. Hengellinen hätä on yksi, johon Luther löysi vastauksen.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

"Olen kuitenkin skeptinen sen suhteen, että vapaa-ajattelijoilla on pienintäkään kiinnostusta tuollaiseen yhteiskunnalliseen toimintaan"

Eivätköhän nuo ole valmiit moistakin organisoimaan jos saavat sen rahoitukseen tarvittavan siivun yhteisöveroista, kuten kirkko.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
    «Olen kuitenkin skeptinen sen suhteen, että vapaa-ajattelijoilla on pienintäkään kiinnostusta tuollaiseen yhteiskunnalliseen toimintaan.»

Se, että "kirkko auttaa" on markkinointia ja lähtökohdiltaan varainhankintaa (sillä oikeasti kirkko ei auta vaan veronmaksajat auttavat). Tällainen markkinointi ei yleisesti ottaen kuulu vapaa-ajattelijoiden toimenkuvaan yhtään sen enempää kuin suurimman osan muistakaan sekulaareista aatteista tai yhteisöistä.

Vapaa-ajattelijat saattavat, poliittisista kannoistaan riippuen, kannattaa tällaisten hoitopalvelujen järjestämistä yhteiskunnan taholta. Tällöin raha menee puhtaasti itse palveluun, ei minkään uskonnon tai muun aatteen markkinointiin.

Mielenkiintoisuutena on se uskonnollinen oikeisto, joka oikeistoroolissaan ajaa yhteiskunnallisten palveluiden alasajoa, mutta toisaalta haluaa edistää uskonnollisten järjestöjen sosiaalipalveluja.

Käyttäjän HeikkiAalto kuva
Heikki Aalto

"Jumalan" luoma elämä ja valtion suunnittelema talous, kyseessä on sama aivovamma, missä ihmisen rajallisella käsityskyvyllä yritetään ohjata ja säätää jotain selkeästi oman käsityskyvyn yläpuolelle nousevaa kompleksista systeemiä.

Käyttäjän StefanTallqvist kuva
Stefan H. Tallqvist

Ehkä sinäkin, ateisti, voisit ymmärtää, että evoluutioteoria ja Jumala eivät ole ristiriitaisia asioita? Niitä on vain katsottava eri kategorioissa:

http://stefantallqvist.puheenvuoro.uusisuomi.fi/12...

"Maapallon alkumeri miljardi vuotta sitten", 29.11.2012 14:29 Stefan H. Tallqvist Ulkomaat, alkumeri, maapallo , tilavuus, WGS84 , 19 kommenttia .
=

http://stefantallqvist.puheenvuoro.uusisuomi.fi/90...

"Planeettamme elämän ja geologiset kehitysvaiheet", 8.12.2011 18:13 Stefan H. Tallqvist tiede biologia ja geologi

Käyttäjän teuvomoisa kuva
Teuvo Moisa

Sadut, kuten myös jumalatarut, ovat ihmisten mielikuvutuksen aikaansaannoksia ja mielikuvtus puolestaan evoluution tuotos.

Käyttäjän StefanTallqvist kuva
Stefan H. Tallqvist

Kehotan tutkimaan miten koko maapallon biologinen ym evoluutio on selostettu Urantia-tekstissä; voisit oppia ja hieman modifioida käsityksiäsi, mikäli se on ateistille lainkaan mahdollista.

Käyttäjän teuvomoisa kuva
Teuvo Moisa Vastaus kommenttiin #9

Urantia-kirja ei kiinnosta hitustakaan. Jos koet sieltä oppineesi jotain tärkeää, niin onnea vain.

Käyttäjän StefanTallqvist kuva
Stefan H. Tallqvist Vastaus kommenttiin #13

Minä olen oppinut, ja sinä olet ateistina kykenemätön oppimaa, vai mitä?
Hyvää Joulua.

Käyttäjän teuvomoisa kuva
Teuvo Moisa Vastaus kommenttiin #22

Minä olen oppinut, ettei uskovaisten tarinoita kannata ottaa liian vakavasti. Muuten olisin itsekin täysi hihhuli.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #9

Dude de Ching 63:

He who forgets about the fucking toe enjoys his coffee;
He who takes things lightly, abides all things;
The Dude does not confront difficulty, and so has none.

Käyttäjän StefanTallqvist kuva
Stefan H. Tallqvist Vastaus kommenttiin #20

Vladimir Ilyich Ulyanov!
So The Dude, in not worrying about that shit,
Figures out where the money isn't.
He who forgets about the fucking toe enjoys his coffee;
He who takes things lightly, abides all things;
The Dude does not confront difficulty, and so has none.

Hyvää Joulua

Käyttäjän StefanTallqvist kuva
Stefan H. Tallqvist

Kirjoitan hieman pidempää tekstiä, siitä syystä että ainakin itse löydän näitä tietoja myöhemmin:

"•miten nykytiede kumoaa apinan ja ihmisen samankaltaisuuden?"
http://www.kp-art.fi/taustaa/liitteet/pdf/LiiteB.pdf
Kehitysuskosta ja lajien sukulaisuuksista
pidetään kiinni.
Tiedeyhteisö on nykyään suhteellisen yksimielinen
siitä, että löydettyjä fossiileja ei
voida käyttää todisteena evoluutiosta tai lajien
välisistä sukulaisuuksista. Jos eliöstön hidas
vaiheittainen kehitys olisi totta, todellisia
välimuotoja olisi runsaasti olemassa - toistaiseksi
yhtään ei ole löytynyt.
=

Silloin kun välimuotoja ei löydy, kehitys on kulkenut hyppäyksittäin, kuten Urantia-tekstissä kerrotaan, mutaatioitten kautta:

(669.3) 58:6.2 Vaikka kasvikunnan evoluution voidaankin nähdä johtavan eläinkuntaan, ja vaikka on löydetty kasvien ja eläinten asteittain muuttuvia sarjoja, jotka vähin erin johtavat mitä yksinkertaisimmista organismeista mitä monimutkaisimpiin ja edistyneimpiin, ette kuitenkaan kykene löytämään tällaisia yhdistäviä renkaita eläinkunnan suurten lahkojen väliltä ettekä ihmistä edeltäneiden korkeimpien eläintyyppien ja ihmisrotuja edustavien alkuihmisten väliltä. Nämä niin kutsutut ”puuttuvat renkaat” jäävät iäksi puuttumaan siitä yksinkertaisesta syystä, ettei niitä ole koskaan ollutkaan.
(669.4) 58:6.3 Aikakausi toisensa perään näkee täysin uusien eläinlajien astuvan näyttämölle. Ne eivät kehity vähäisten muuntumien asteittaisen kasautumisen seurauksena, vaan ne ilmestyvät täysin kehittyneinä ja uusina elollisuuden luokkina, ja ne ilmestyvät yhtäkkisesti.
=

Koko ajan perusinformaatio kehittyy edelleen. Paitsi DNA strandien lukumäärää, Urantia-teksti selostaa sitä mutaatiota, jossa ihmisapinoitten somaattinen kromosomien määrä muuttui. Tässä mutaatiossa ihmisapinoitten kromosomit sulautuivat päittäin yhdeksi ihmisen kromosomikartan kromosomiksi nro.2, katso kuva:
http://www.kotiportaali.fi/adslfor/chromoband.jpg

Seuraava kuva näyttää (2) miten korkeimpien apinoitten kaksi kromosomia ovat sulautuneet ihmisellä yhdeksi kromosomiksi:

http://www.kotiportaali.fi/adslfor/chromoband.jpg

Ihmisellä ja gorillalla, simpanssilla ja orangutangilla on siis eri määrä kromosomia, mikä on ratkaiseva asia!
Nykyään koko genomi kartoitus kestää tietääkseni pari viikkoa, joten ihmettelen että tämä äskeinen uutinen herätti niin paljon huomiota:
Ihmisellä ja gorillalla on paljon enemmän yhteistä kuin on luultu. Gorillan genomin kartoitus paljasti meidät läheisiksi:

Ihmisen genomista 15 prosenttia on lähempänä gorillan genomia kuin simpanssin genomia. Ihminen on siis vielä lähempänä gorillaa kuin on luultu. Tiedossa on toki ollut, että gorilla on simpanssin jälkeen likeisin sukulaislajimme.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Ihminen ei ole kehittynyt apinoista, vaan hänet loi Jumala maasta!

Käyttäjän teuvomoisa kuva
Teuvo Moisa Vastaus kommenttiin #21

Jokainen tuntemani ihminen on naisen kohdussa kehittynyt. En ole tavannut ketään, jonka Jumala olisi tehnyt maasta. Sitä paitsi Jumalan isyys on hyvin kyseenalaista, jos Jeesuskin Raamatun mukaan syntyi neitsyestä. Toisaalta Jeesuksen olisi pitänyt olla nainen, koska miessukupuoli vaatii y-kromosomin, joka tulee isältä. Tämä viittaisi siihen, ettei Maria oikeasti ollut neitsyt.

Mitä taas tulee Aatamiin ja Eevaan, niin kyse on sadusta. Ei ole mitään järkeä uskoa myöskään puhuvan käärmeen olemassaoloon, joka samassa tarinassa esiintyi. Sellainen on täysin tuntematon elämänmuoto.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #32

Itseasiassa ainakin Yhdysvalloissa noin 60% neitseellisen sikiämisen seurauksena syntyneistä on poikavauvoja.

http://www.vau.fi/Perhe/Yhteiskunta/Neitseellinen-...

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #21

Darwin tai kukaan muukaan evoluutioteoreetikko ei ole väittänyt ihmisen kehittyneen apinoista, kyseessä on vastustajien olkiukko.

Minä olen lukenut kirjan, jossa sanottiin avaruusolioiden luoneen ihmiset. Miksi Raamattu olisi parempi kuin tämä avaruusolioiden kirjoittajansa päähän sädettämä tieto?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #37

Tämä nyt on tavallaan kielellinen ansa, johon ei kannata takertua. Tietenkin ihmiset ovat kehittyneet apinoista, mutta eivät muista nykyisistä apinoista.

Käyttäjän asco73 kuva
Asko Telinen

"Silloin kun välimuotoja ei löydy, kehitys on kulkenut hyppäyksittäin, kuten Urantia-tekstissä kerrotaan, mutaatioitten kautta"

Täysin virheellinen päätelmä.
Se ettei jotain ole löydetty, ei tarkoita etteikö sitä olisi olemassa.
Eihä sähköäkään "ollut olemassa"...kunnes se löydettiin.

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

Kimmo Päliköllä ei ole minkäänlaista tieteellistä koulutusta, siksi hänen kreationistisia horinoitaan ei kannata ottaa vakavasti.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Ns. tieteellinen koulutus voi pahimmillaan olla Darwinin ylipappien munkkilatinaa!

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen Vastaus kommenttiin #30

Samalla se koulutus antaa työkalut ymmärtää alan asioita. Pälikkö tekee hyvin selväksi, että hän ei ymmärrä.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Minulla on kirjastosta varattuna kirja Totuus taivaasta.
http://www.studio55.fi/tastapuhutaan/article/neuro...

Niitä pyörii Tampereen kirjastossa 22 kirjaa ja olen noin 70 varaaja. Suosittu aihe siis.

Emme me näistä kinastelemmalla lyödä kuin päätämme seinään.

Kirjaa suositteli luettavakseni näkövammainen pappisserkkuni Hannes Tiira.
http://tiira-kirjat.blogspot.fi/

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Kaikki todellisuuden kategoriarajat ovat veteen piirrettyjä viivoja. Tämä koskee myös elämää ja tietoisuutta.

Käyttäjän StefanTallqvist kuva
Stefan H. Tallqvist

Lopuksi vielä Joulutervehdys kaikille, jonka olen lähettänyt muillekin.

Seuraava kuva on isoisäni Betlehemistä tuomasta kamelista. Itse olin Betlehemissä kymmeniä vuosia myöhemmin, ja sieltä tuomani kortti on lisätty kamelin viereen:

http://personal.inet.fi/koti/elektron/camel.jpg

Assyriologian Professori ja dekaani Knut Tallqvist Helsingin yliopistolla. Ei se haittaisi jos ateistitkin tutustuisivat Raamatun alkuperäisteksteihin Sumerista ja Babyloniasta!

Käyttäjän teuvomoisa kuva
Teuvo Moisa

Eivät ne Raamatun tarinat kovin kaksisia ole suomeksikaan, joten eipä niiden takia jaksa alkaa opettelemaan alkukieliä.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Jos kerran jumala itse sekoitti kielet, niin korjatkoon tekonsa jos alkuperäiskirjoituksista löytyy jotain arvokkaampaa.

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Kaikki olemme eräänlaisia pellejä, se asia nyt on vaan pakko jokaisen jollakin tasolla tunnustaa. Jos alat yhtään alle sadan vuoden universumikokemuksella paasaamaan lähimmäisillesi todellisuuksista, olet lähes varmuudella lyömässä päätäsi perusgraniittiin, et niinkään mihinkään sinänsä olleelliseen, tai totuuteen ;D Sorry, kiva kun kaikki olemme pihalla kuin tipulauta joulukuisessa hämärässä. Näin se homma etenee, tunnustamalla aluksi tylsät tosiasiat, ja kuka kertoo mitä sitten tapahtuu ;D

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Jos jumala on luonut ihmisen omaksi kuvakseen niin siinä on yksi jumala mitä minä en halua palvoa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset